Capcana proiectelor facute pe Start-up Nation de “marile firme de consultanta”

proiect consultantaDupă editia din 2017 a programului “Start-Up Nation România” au apărut pe piata românească mai multe firme care promovează faptul că au reusit să câstige mai mult de 50 proiecte, iar unele chiar peste 100 de proiecte.

Cei care vor să aplice pe acest program în 2018 sunt atrasi de ofertele acestor firme datorită numărului mare de proiecte aprobate, dar întrebarea care se pune este dacă a încheia un contract cu o astfel de firmă este într-adevăr o idee foarte bună. Spunem asta datorită unor comentarii apărute pe facebook si pe forumuri despre nivelul de satisfactie al clientilor firmelor de consultantă cu multe proiecte câstigate.

Pentru a vă ajuta să luati decizia potrivită pentru dvs. vă vom prezenta în continuare câteva argumente “pro” si “contra” legate de încheierea unor contracte cu firmele care implementează foarte multe proiecte.

Arumente pro

  • Sanse crescute de reusită: experienta consultantilor acumultată în anii anteriori permite scrierea unor proiecte eligibile, agreate de finantatori.
  • Evitarea unor gafe în perioada de implementare care ar putea la duce la respingerea decontării cheltuielilor: teoretic, consultantii au suficientă experientă pentru a întocmi corect dosarele de decontare.

Argumente contra

  • Timpii de asteptare: când o firmă de consultantă are foarte multi clienti nu poate face fată solicitărilor decât printr-o programare foarte riguroasă a activitătilor. Cu alte cuvinte consultantul nu este la dispozitia clientului ci clientul este la dispozitia consultantului, iar în afaceri dacă stai să astepti după o programare e posibil să ratezi anumite oportunităti.
  • Rigiditate: o firmă care face 50-100 de proiecte nu are timp să modifice de mai multe ori un Plan de Afaceri astfel încât afacerea să se muleze pe nevoile si posibilitătile antreprenorului. De cele mai multe ori “se lucrează pe bandă rulantă”.
  • Riscurile sunt mari ca la implementare beneficiarul “să se trezească” cu echipamente de care nu are absolută nevoie si cu o parte din buget irosit.
  • Preturi mai mari: o firmă mare are în principiu si costuri de operare mai mari, si ca atare costurile unui proiect sunt sensibil mai mari.

La polul opus sunt “firmele de apartament”, care sunt făcute de consultanti care afirmă cu tărie că se pricep la proiecte, dar care prin rezultatele pe care le au nu demonstrează acest lucru. Este greu de crezut că o persoană care lucrează în timpul zilei în altă parte, si care după programul de lucru mai face si proiecte, este un profesionist.
În 2017 multi s-au orientat către astfel de asa-zisi consultanti deoarece lucrează ieftin, dar cei care au experimentat asa ceva au văzut din păcate si care sunt rezultatele.

În concluzie: luati decizia de a selecta firma de consultantă doar după ce ati analizat firma respectivă, ati avut o discutie cu unul din consultantii firmei si nu cu un agent de vânzări al firmei, si ati pus în balanta argumentele “pro” si “contra”.

Succes !

.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: