Cat plateste o companie in 2017 pentru un angajat cu salariul minim si pentru unul ca salariu mediu

cost-angajati-2017Toata lumea se plânge de nivelul mic al salariilor din România si multi, satui sa mai astepte o viata mai buna, au decis sa ia calea vestului. Oficialii spun ca avem cca. 3 milioane de români plecati la munca în strainatate, dar probabil cifra reala este mult mai mare. Marea problema, atât pentru companiile românesti cât si pentru companiile straine care au investit în România este ca nu mai gasesc angajati. Presa economica e plina de semnale de alarma trase de managerii companiilor care spun ca am intrat într-o puternica criza a fortei de munca.
Una din solutiile de a stopa exodul fortei de munca calificate spre vestul europei o reprezinta cresterea salariilor, iar salariul minim pe economie este unul din instrumentele prin care autoritatile pot influenta nivelul salarizarii în tara. De aceea, decizia majorarii salariului de baza minim brut pe tara, începând cu data de 1 februarie 2017, la 1.450 lei lunar teoretic este bine venita.
Din pacate acesta crestere avantajeaza multinationalele, care au marje de adaos suficient de mari pentru a acoperii costurile suplimentare generate de cresterea salariului minim garantat si dezavantajeaza micile companii românesti, care lucreaza cu marje mici.

Practic, pentru un angajat platit cu salariul minim de 1.450 lei brut, o companie va avea costuri cu angajatul de 1.779 lei/luna, din care 714 lei vor fi taxe si contributii datorate la stat si numai 1.065 lei salariu net.
Astfel o mica firma cu 5 angajati, platiti cu salariul minim, va avea costuri lunare cu forta de munca de 8.895 lei, ceea ce nu este deloc putin.

În cazul în care compania are nevoie de forta de munca calificata, cu multa experienta, pentru a-si gasi oameni compania ar trebui sa se orienteze catre salariul mediu (brut) pe economie, care la finalul anului 2016 era 2.681 de lei. Pentru un angajat platit cu salariul mediu brut pe economie compania va avea costuri totale lunare de 3.291 lei, iar pentru 5 angajati 16.455 lei.
Costurile cu forta de munca pentru 5 angajati platiti cu salariul mediu sunt destul de mari, dar pe de alta parte la un salariu mediu brut de 2.681 de lei/luna, angajatul va primi în mâna doar 1.892 lei, ceea ce înseamna aproximativ 420 euro. Gândindu-te ca un muncitor în constructii poate câstiga în Anglia 1.500-2.000 euro/luna, te întrebi daca si salariul mediu nu este prea mic si cât te poate costa un bun meserias ca sa îl tii în tara.

În 2017 plata salariilor si a taxelor si impozitelor aferente va fi o provocare pentru multe firme mici. De exemplu, un mic magazin de cartier care are 5 angajati va avea costuri cu forta de munca de minim 8.895 lei. In cazul în care adaosul comercial este de 12 % acesta va trebui sa aiba vânzari de minim 74.125 lei (16.475 euro) doar pentru a plati salariile. Daca te gândesti ca mai trebuie sa acoperi cheltuielile de aprovizionare, marfa depreciata, utilitatile, reparatiile curente, taxele si impozitele locale si diverse alte cheltuieli ocazionale ajungi la o cifra de afaceri destul de mare pe care trebuie sa o atingi pentru a fi profitabil.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: