Ce ar fi bine sa stii inainte de a pregati un proiect pentru obtinerea unei finantari nerambursabile pentru o microintreprindere

Fonduri europene wpCei care au o afacere mica vor avea în curând sansa de a obtine 200.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea afacerii. Printr-un comunicat de presa, în luna noiembrie reprezentantii MDRAP au anuntat ca în urmatoarele 6 luni se vor lansa numeroase apeluri de proiecte, printre care si cele dedicate microintreprinderilor. Deocamdată a fost publicată varianta finală a Ghidul solicitantului – Conditii generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014-2020 si versiunea consultativă a Ghidul Solicitantului – Conditii specifice de accesare a fondurilor în cadrul prioritatii de investitie 2.1 – microintreprinderi .
Lansarea acestei linii de finantare este asteptată de toti aceeia care si-au deschis o mica afacere în ultimii 2 ani, deoarece accesul la finantare pentru micile afaceri a fost destul de limitat în ultima perioadă.

Cei care acum speră să obtină niste bani nerambursabili prin intermediul acestui program de finantare trebuie însă să stie că obtinerea fondurilor europene nu este deloc simplă. Multi dintre aceia care deja au obtinut o finantare europeană declară că nu îsi doresc să treaca si a doua oara prin asa ceva, iar pentru altii experienta s-a dovedit a fi una de tristă amintire, căci anul acesta, care este finalul perioadei de programare 2007-2013, s-au aplicat corectii financiare de 20-25% (în unele cazuri si 50% sau chiar 100%) din banii pe care firmele îi primisera prin proiecte europene derulate în Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). La o finantare nerambursabilă de 200.000 euro o penalizare de 50% poate însemna sfârsitul afacerii.

Principalele motive pentru care multi întreprinzători se trezesc la finalul unui proiect cu finantare europeană că în loc să primească bani trebuie să returneze bani sunt legate de superficialitatea cu care antreprenorii sau managerii companiilor tratează prevederile Ghidului Solicitantului (ce devine anexă la contractul de finantare), dar si de modul în care autoritătile de management gestionează aceste programe si abordeaza relatia cu beneficiarii.
Totusi, accesarea unui program de finantare nerambursabilă ar trebui să contribuie la dezvoltarea afacerii si în nici un caz la falimentul acesteia. Pentru a vă ajuta să vă cresteti sansele de a finaliza cu bine un astfel de proiect vă vom prezenta în continuare câteva aspecte asupra cărora ar trebui să vă concentrati si să le tratati cu maximă seriozitate.

Finantarea proiectului are la baza principiul rambursării cheltuielilor efectuate si nu acela al acordării de fonduri pentru realizarea unor investitii.
Potrivit Ghidului solicitantului – Conditii generale, cheltuielile efectuate de către beneficiar vor fi rambursate ulterior, în urma unui proces de verificare si autorizare a cheltuielilor. Cu alte cuvinte, desi contributia programului la finantarea unei investitii poate fi de 100% din valoarea eligibila a investitiei, compania care realizează investitiile va primii banii doar după efectuarea cheltuielilor.
Multi manageri cred că acesta este doar un mic detaliu, care nu îi va afecta prea mult în faza de implementare a proiectului. Când începi investitiile si trebuie să scoti efectiv din buzunar 200.000 Euro constati că ai o problemă, deoarece nu e suficient să ai facturi emise de 200.000 Euro. Aceste facturi trebuie să fie si plătite pentru a solicita rambursarea cheltuielilor efectuate. Vestea proastă este că băncile acorda microîntreprinderilor credite cu mare greutate si în plus pentru a putea obtine un astfel de credit trebuie să ai garantii reale de peste 280.000 Euro.
De aceea, înante de a vă apuca de un astfel de proiect, gânditi-vă dacă puteti să îl sustineti din punct de vedere financiar.

Eligibilitatea firmei trebuie verificată cu foarte mare atentie.
Teoretic orice firma mica, care are între 1 si 9 angajati, a desfăsurat activitate pe o perioada corespunzătoare cel putin unui an fiscal integral, a avut cel putin un angajat cu normă întreagă pe perioada ultimului an fiscal, are cel putin un angajat cu normă întreagă la data depunerii cererii de finantare si face o investitie într-un domeniu agreat (cod CAEN eligibi) ar putea beneficia de aceasta finantare nerambursabilă.
Asa cum spuneam la început multi se trezesc la 1-2 ani după ce au primit finantarea nerambursabilă că li se cer banii inapoi. Asta fiindcă există o serie de reguli suplimentare legate de eligibilitatea solicitantilor si multe aspecte se verifică cu seriozitate de autoritătile de management la finalizarea proiectelor si nu la demararea acestora.
Unul dintre aceste puncte sensibile îl reprezintă unicitatea întreprinderii. Potrivit normelor în vigoare plafonul de minimis (200.000 euro) se aplică întreprinderii unice, adică grupului de întreprinderi legate (din care întreprinderea solicitantă face parte), si nu fiecărei întreprinderi în parte. Regulamentul privind întreprinderile legate este extrem de complicat si va trebui să îl cititi cu mare atentie, dar pe scurt vă putem spune că pot apare probleme mari în cazul în care proprietarul microîntreprinderii care solicită finantarea (si rudele sale apropriate) mai este actionar si în alte societati comerciale, iar grupul de firme nu se încadrează în conditiile de eligibilitate fie din cauza depăsirii numărului maxim de angajati sau a cifrei de afaceri, fie pentru că una din firmele din grup a mai beneficiat de ajutoare de minimis în ultimii 3 ani.
Pentru a vă lămuri puteti consulta “Ghidul privind definirea IMM-urilor”, elaborat de Comisia Europeană (varianta revizuita în 2015, disponibila momentan doar în limba engleza, la adresa: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/10109/attachments/1/translations/en/renditions/native.

Capcana indicatorilor mari
Trebuie să vă gânditi cu multă responsabilitate la indicatorii pe care promiteti să îi atingeti după finalizarea proiectului de investitii.
Unul dintre indicatorii care contribuie în mod decisiv la câstigarea unui astfel de proiect îl reprezintă cresterea productivitatii muncii cu 50% fata de nivelul înregistrat în exercitiul financiar anterior depunerii cererii de finantare (dacă cresterea productivitătii muncii va fi mai mică 50% punctajul se diminueaza).
De exemplu, dacă în urma realizarii investitiei numărul de angajati nu creste, pentru a atinge indicatorul mentionat, în cazul unei firme care a avut în 2014 cifra de afaceri de 100.000 Euro, ea va trebui să crească la cel putin 150.000 Euro. Gânditi-vă foarte bine dacă atingerea acestui indicator este posibilă! De exemplu, în cazul unei firme de productie care lucrează într-un spatiu închiriat, constructia unei hale proprii va duce la o economie de bani dar nu si la cresterea semnificativă a cifrei de afaceri. In alte cazuri, în care se investeste în echipamente, este posibil să crească capacitatea de productie cu 50%, dar asta nu înseamnă că si cererea de pe piată creste cu 50%.
Dacă nu atingenti indicatorii prevazuti în proiect va trebui să dati banii înapoi !

Cheltuielile efectuate trebuie să fie eligibile.
Toată lumea stie că nu ti se ramburează banii numai dacă efectuezi cheltuieli eligibile, dar multă lume uită de faptul ca eligibilitatea cheltuielilor are mai multe fatete. In principiu toti verifică eligibilitatea cheltuielilor confruntând planul de investitii cu “Categoriile de cheltuieli eligibile” din ghidul solicitantului. Prea putini sunt aceeia care citesc cu atentie că în ghidul de finantare se mai vorbeste si de “rezonabillitatea si necesitatea” cheltuielilor.
Mai ales în 2015 foarte multi din ofiterii care au verificat proiectele implementate de diferite firme au aplicat corectii financiare considerând că anumite echipamente au fost achizitionate la preturi nerezonabile sau echipamentele respective nu erau necesare.
Din păcate cea mai mare parte a celor care vin să controleze modul în care a fost implementat un proiect vin hotărâti “să taie niste bani”. Ei consideră că prin tăierea unor bani îsi dovedesc profesionalismul. Dacă nu vă “blindati” cu documente si nu aveti pregătite justificări aveti sanse să pierdeti o parte din finantarea pe care ar trebui să o primiti. Riscati sa vi se spună că ati cumpărat prea scump echipamentele si că sunteti suspect de o întelegere cu furnizorul de echipamente.
In alte cazuri cheltuielile efectuate sunt declarate neeligibile din cauza nerespectării procedurilor de achizitii. Unii antreprenori îsi spun că în companiile lor ei stabilesc regulile. Din păcate în cazul finantărilor din fonduri publice acest mod de a gândi nu se aplică. Legea privind achizitiile publice specifica destul de clar ce proceduri trebuie urmate în functie de tipul si valoarea achizitiei.

Orice proiect finantat din fonduri europene înseamnă si multă birocratie.
Desi oficialii de la Bruxelles si cei de la Bucuresti, atunci cînd se refera la fonduri europene nu uita sa mentioneze ca se lucreaza intens la reducerea birocratiei si simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, acest lucru nu prea se întâmplă. De la an la an apar noi reguli si noi hârtii pe care trebuie să le obtineti de la administratia publică sau să le elaborati dvs.
Trebuie să acceptati că veti fi prins într-un imens aparat birocratic si trebuie să aveti nervi de otel pentru a finaliza proiectul. Dacă nu sunteti obisnuit cu birocratia va trebui ca pe durata implementarii proiectului să angajati pe cineva care are experientă în asa ceva.

In cazul in care doriti să accesati o finantare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerii si doriti să aflati mai multe despre “surprizele” care vă pot astepta atunci când implementati un proiect cu finantare europeană vă recomandăm să cititi si articolul “La ce trebuie sa fii atent daca vrei sa obtii fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii”.

Bafta !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: