Situatiile în care ANAF poate suspenda activitatea firmelor

ANAF sanctiuniMiercuri, 22 aprilie 2015, Guvernul a aprobat o serie de modificari la OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si aplicarea graduala a sanctiunilor operatorilor economici, în functie de gravitatea abaterilor.

Conform noului act normativ se vor aplica urmatoarele sanctiuni:

  1. Daca suma nejustificata este de pâna la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv, din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  2. Daca suma nejustificata este de pâna la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3%, din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  3. Daca suma nejustificata este cuprinsa între 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  4. Daca suma nejustificata este cuprinsa între 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3% din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contraventia, începând cu cea de-a doua abatere constatata într-un interval de 24 de luni.
  5. Daca suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.
  6. Daca suma nejustificata este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3%, din valoarea înregistrata în casa de marcat pâna la ora controlului, ori la sfârsitul zilei, daca fapta a fost savârsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contraventia, începând cu cea de-a doua abatere constatata într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situatiile prevazute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.

Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atât amenda, cât si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sancsiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea în care s-a constatat contraventia) înceteaza de drept în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Actul normativ adoptat de Guvern introduce obligatia întocmirii de documente justificative, atât pentru sumele de bani introduse în punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cât si pentru sumele extrase din acestea, astfel încât organele de control sa poata identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.
Operatorul economic va avea obligatia sa asigure înregistrarea banilor detinuti de angajati la ora începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali.
Angajatii operatorului economic vor avea obligatia sa prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se afla în incinta unde îsi desfasoara activitatea si în timpul programului de lucru.

Odata cu sanctiunile mentionate mai sus, se aplica si prevederile  privind confiscarea sumelor detinute la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitante.

Lasă un comentariu