Micile ferme de vaci pentru productia de lapte nu mai sunt “o afacere mica”

ferma vaci lapteCe ar fi să imi fac o mică fermă de vaci pentru productia de lapte? E o idee de afaceri care le trece prin cap multor persoane care mostenesc pămant la tară precum si tinerilor care se hotărăsc să acceseze fonduri europene pentru a-si infiinta o mică fermă. E o idee de afaceri tentantă, dar care, asa cum vom vedea mai departe, nu mai este o afacere mică.

Cresterea animalelor este una din cele mai vechi ocupatii ale românilor, iar cresterea vacilor pentru productia de lapte a fost până acum cativa ani un lucru absolut obisnuit in orice gospodarie tărănească din Romania. Măsurile adoptate in ultimii ani, de inăsprire a conditiilor in care micii fermieri isi pot comercializa produsele lactate in piete si magazine, au condus la inceptul acestui an la o usoară tendintă de scădere a acestui sector, dar in urma măsurilor luate de guvern, de crestere substantială a subventiilor pentru producătorii de lapte, afacerile in acest domeniu s-au redresat, si chiar au inregistrat un trend ascendent. Deci, in ziua de azi e ceva mai greu să iti vinzi produsele, dar in schimb subventiile sunt mai mari, asa că de ce să nu incerci să te lansezi intr-o astfel de afacere ?

Cei care acum vor să demareze la tară o astfel de afacere trebuie să stie că in 2014, datorită dublării subvenției, producția de lapte a crescut cu 14,7%. Până aici nimic rău, dar odată cu această crestere multi producători au inceput să aibă probleme cu desfacerea.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele opt luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vacă colectat de unitățile procesatoare a crescut cu 91.251 tone (+15,2%). Creșteri ale producției au fost înregistrate la lapte de consum (+17,4%), smântână de consum (+12,6%), brânzeturi (+9,8%), unt (+9,3%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și altele) (+3,9%).
Anul viitor problemele de desfacere s-ar putea să fie si mai mari, deoarece cotele de lapte vor fi eliminate din 2015. Desi producătorii europeni vor fi “liberi să se bată intre ei” doar din 1 aprilie 2015, opt state membre ale Uniunii Europene (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Austria, Irlanda, Cipru şi Luxemburg) nu au mai asteptat startul oficial al competitiei si au depăşit cotele de lapte pentru sezonul 2013-2014. Ei vor fi nevoiti să plătească penalităţi („taxe suplimentare”), dar acest lucru pare să nu ii deranjeze prea tare.
Asa că din 2015 viata producătorilor de lapte nu va fi simplă. Dar oare există si solutii la această nouă problemă ?

Prima solutie ar constitui-o stimularea consumului de produse românești prin programe derulate la nivel național, de tipul “Să consumăm produse din România!”. Solutia nu este rea, dar nu depinde de fermieri ci doar de eforturile pe care le vor depune (speram noi) guvernantii nostri.

A doua solutie, si cea mai sigură fiindcă nu depinde de politicieni, ar fi ca cei care isi infintează o fermă de vaci de lapte să isi facă si o mică fabrica de branzeturi. Multi vor spune că nu e cu adevărat o solutie, deoarece si pe piata brânzeturilor există o concurentă puternică. E adevărat, dar cei care gândesc asa nu trebuie să uite că o fabrică de branzeturi iti permite să conservi laptele (intr-o altă formă) o perioadă indelungată. Ai sanse mult mai mari de a obtine un pret bun de vânzare pentru niste produse pentru care nu esti fortat să le vinzi in 24 de ore, cum e cazul laptelui. De exemplu, cascavalul poti să il păstrezi intr-o magazie o perioadă suficient de lungă astfel incât să ai timp să găsesti cumpărătorul care iti oferă pretul corect.
Mai mult decât atât o astfel de strategie este incurajată si de Uniunea Europeană. Agricultorii care vor investi în proiecte de procesare a producției obținute și pe care apoi o vor vinde pe principiul “de la fermă la furculiță”, vor avea prioritate la finanțarea din fondurile europene.

Cei care sunt hotărati să meargă in aceasta directie trebuie să stie de la inceput că o afacere integrată de acest tip nu este foarte ieftină.
O fermă de vaci pentru lapte, cu o capacitate de 20 de capete, compusă din hală pentru vaci de lapte in stabulatie liberă (cu spatii distincte pentru grajd de vaci, adăpost tineret, fătare, intretinerea vacilor in repaus mamar, depozitarea laptelui si anexe pentru personal), adăpost pentru animale (dotat cu instalatii de adăpare, instalatie de iluminat, instalatie de climatizare, alimentare cu apă), echipamente si dotări necesare desfăsurării activitătii in fermă (bidoane, aparate de muls, tanc racire lapte, etc), depozit de furaje pentru hrana animalelor, platformă pentru depozitarea dejectiilor solide si bazin ingropat pentru dejectii lichide, te costă cel putin 100.000 Euro. La banii ăstia mai trebuie să adaugi spatiile pentru sectia de procesare a laptelui precum si echipamentele necesare. Astfel ajungi la o investitie care trece cu usurintă de 175.000 Euro, si dacă mai iei un mijloc de transport pentru distributia produselor, treci de 200.000 Euro.
Nu e o sumă fabuloasă, dar nu este nici o sumă mică. Chiar dacă conform definitiilor oficiale privind incadrarea unei afaceri in categoria micro-intreprinderilor sau a afacerilor mici o astfel de afacere ar trebui considerată ca făcand parte din categoria afacerilor mici, cand te gandesti că ai nevoie de cel putin 200.000 Euro pentru a o porni (asta in cazul fericit in care ai terenul inainte de a te lansa in investitii), poti spune că nu e o afacere mică.

Pentru un om obisnuit suma este extrem de mare si tocmai de aceea cea mai bună solutie pentru demararea unei astfel de afaceri o reprezintă fondurile europene.

V.T.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: