Când este momentul potrivit pentru a deveni antreprenor ?

Antreprenori tineriAceastă intrebare si-o pun atat cei tineri cat si persoanele trecute de prima tinerete.
E mai bine să te apuci de afaceri atunci cand esti tanăr si plin de energie sau mai tarziu, cand ai ceva experientă acumulată si ai si niste bani pusi deoparte ?

Răspunsul e simplu: nu există o vârstă potrivită ! Totul depinde de oportunităti si de motivatie, si in niciun caz de varstă.

In Marea Britanie vârsta medie a oamenilor de afaceri este de 52,1 ani. In schimb in România proprietarii de afaceri au o vârstă medie de 41 de ani. Cea mai mare pondere o are categoria de vârstă cuprinsa intre 35-45 de ani (35,78%). Aproape 22% dintre oamenii de afaceri romani au vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. O altă categorie de vârstă, numeroasă este cea de 45-60 de ani (34,65%). Ponderea persoanelor de peste 60 de ani care se ocupa de afaceri este de doar 4%.
In China varsta media a persoanelor care se află in topul miliardarilor chinezi este de 46,5 ani in timp ce varsta medie a celor de pe lista celor mai bogati americani este de 65 de ani.
Pe de altă parte pentru a avea succes in afaceri nu este obligatoriu sa fii major ! Scotianul Fraser Doherty a inceput la 14 ani să facă gem, inspirat de retetele bunicii. La 16 a renuntat la scoala ca sa lucreze full-time la fabrica SuperJam. Acum vinde in jur de 500.000 de borcane de gem pe an (cca. 10% din piata de dulceturi a Marii Britanii). Baiatul are o avere estimată la aproape 2 milioane de dolari.
Cameron Johnson a inceput la 9 ani să vindă felicitari electronice, făcute chiar de el in Photoshop. La numai 15 ani, Cameron castigă intre 300.000 si 400.000 de dolari pe luna din afaceri cu site-uri web iar la 19 ani isi vindea unul dintre site-uri pentru o suma din sase cifre.
Concluzia este că nu trebuie să astepti să implinesti o anumită varstă pentru a te apuca de afaceri.
Este foarte adevărat că multi intreprinzători aflati la o varstă considerată incă fragedă se confruntă cu prejudecătile posibililor clienti sau parteneri de afaceri, care fac diferite presupuneri cu privire la maturitatea, perspicacitatea si inteligenta celor tineri.

Cel mai important lucru nu este vârsta ci modul de a gândi si de a actiona. Cei care promovează antreprenoriatul sustin că cel mai important lucru este ca atunci cand vezi o oportunitate de a fi propriul tău sef să-ti iei soarta in maini si să te transformi in stăpânul propriului destin.
Mai mult decat atat, nu trebuie să astepti ca oportunitățile să apară in calea ta, ci trebuie să fii proactiv – să identifici oportunităti si să incerci să le pui in valoare.

Mult succes !

V.T.

3 Responses to Când este momentul potrivit pentru a deveni antreprenor ?

  1. fata noptii says:

    Reblogged this on fata noptii and commented:
    sfaturi pentru toata lumea

  2. Delia says:

    Varsta nu este un factor de influenta asupra acestei decizii, ci mai curand capacitatea financiara si intelectuala pe care o ai in momentul respectiv.

Lasă un comentariu