“Orizont 2020” – o sursa de finantare pentru dezvoltarea micilor afaceri inovative

Inovare Orizont 2020După cum bine se stie inovatia stă la baza afacerilor profitabile. Dintre exemplele recente ale succesului generat de punerea in practică a unor idei inovative unul ar fi cel al companiei Apple, care datorită ideilor inovative ale lui Steve Jobs a inregistrat in 2012 venituri de peste 54 miliarde de dolari si profituri de 13,1 miliarde dolari, iar in anul următor compania Samsung care a cucerit piata mondială a telefoanelor mobile si a tabletelor. In cazul celor 2 exemple date de noi este vorba de afaceri mari si de sume imense investite in cercetare-dezvoltare. Micile companii in mod evident nu pot concura cu marii giganti, dar proprietarii unor mici afaceri inovative au obtinut profituri uriase din vanzarea propriilor afaceri unor mari companii. Cel mai recent caz: start-up-ul DeepMind Technologies, specializat în inteligenţă artificială a fost achiziţionat de Google Inc. în schimbul sumei de 400 de milioane de dolari.
Asa că dezvoltarea unei mici companii inovative poate fi o idee extrem de profitabilă. Chiar dacă nu aduce miliarde de dolari poate aduce proprietarilor profituri de sute de milioane de dolari ceea ce nu este de neglijat. Dar atunci cand ai o afacere mică este destul de greu să desfăsori activitati de cercetare-dezvoltare prin care să iti transpui in practică ideile. Cercetarea este scumpă ! Pentru cei interesati să facă acest lucru sprijinul va veni din partea Uniunii Europene.

De curand Comisia Europeana a lansat noul program-cadru pentru cercetare și inovare numit Orizont 2020. Scopul acestui program este de a stimula creșterea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă prin intermediul cercetării și al inovării. In plus programul isi propune să sprijine firmele inovative care incearcă să găsească solutii la marile provocări cu care se confruntă Europa: schimbările climatice, sănătatea și îmbătrânirea populației, securitatea energetică și alimentară, agricultura si silvicultura sustenabilă, sisteme de transport integrate ecologice sau securitatea cetătenilor europeni.
Orizont 2020 are un buget de 80 de miliarde € din care aproximativ 8,6 miliarde Euro vor fi puse la dispozitia IMM-urilor inovative in perioada 2014 – 2020. Se vor acorda finantări pentru susținerea inovării în cadrul întreprinderilor precum și pentru consolidarea capacităților de excelență în cercetare și inovare. Micile firme cu idei inovative vor putea obtine finantări nerambursabile cuprinse intre 50.000 de Euro si 2,5 milioane de Euro pentru crearea si lansarea unor produse și servicii inovatoare pe piață.
Spre deosebire de vechiul program FP7 noul program finantează nu numai activitătile de cercetare-dezvoltare clasice ci si “cercetarea în beneficiul IMM-urilor” precum si inovarea non-tehnologică (de exemplu în design sau marketing). Pentru micile firme această lărgire a spectrului de activităti finantate este extrem de importantă deoarece există multi intreprinzători cu idei inovative dar din păcate doar o mică parte dintre acestia au reusit să-si dezvolte propriile departamente capabile să desfăsoare activităti de cercetare industrială, dezvoltare experimentală si lansare in productie. Astfel, de acum inainte cei cu idei inovative care nu au avut la dispozitie resurse financiare suficiente pentru a derula activitati de cercetare in propria companie vor putea apela la servicii externalizate de cercetare-dezvoltare.

Programul poate fi un real sprijin pentru dezvoltarea explozivă a unor afaceri mici inovative. Într-o economie globală deschisă, competitivitatea stă în capacitatea IMM-urilor de a crea bunuri şi servicii cu valoare adăugată ridicată, iar cercetarea şi inovarea sunt principalele căi de crestere a nivelului de competitivitate.
Intr-o economie dominată de apariţia continuă de noi tehnologii si demodarea rapidă a tehnologiilor deja existente si de schimbări rapide ale cererii consumatorilor si implicit a mediului de afaceri inovarea reprezintă cheia prosperităţii.

Trebuie insă să vă atentionăm că lucrurile nu sunt chiar atat de “roz” precum par. Intr-adevar apeland la acest program de finantare nerambursabilă o afacere mică care pune in aplicare o idee deosebită poate deveni in 1-2 ani o afacere mare, dar pentru a implementa un proiect finantat prin “Orizont 2020” firma trebuie să dispună de resurse financiare importante. Deoarece acest program, ca si celelalte programe europene, rambursează cheltuielile efectuate, pentru a implementa un proiect a cărui valoare este de 1.000.000 Euro firma ar trebui să aibă la dispozitie fonduri proprii de cca. 400.000 – 500.000 Euro. Deoarece putine firme mici au sau pot mobiliza asemenea sume solutia o reprezintă asocierea mai multor firme interesate să pună in aplicare o idee inovativă. Vestea bună este că prin program sunt incurajate parteneriatele transnationale intre IMM-uri.

Cei interesati in obtinerea unei astfel de finantări pot afla mai multe detalii la adresa: http://ec.europa.eu/research/sme-techweb/index_en.cfm

 

V.T.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: