Antreprenor sau angajat ?

Antreprenor vs angajatAntreprenor sau angajat ? … o intrebare la care dacă nu te gandesti prea mult ti se pare destul de usor să ii găsesti răspunsul.  In mod evident ce poate fi mai bine pentru tine decat să ai o mica afacere, să fii propriul tău stăpan, să faci ceea ce vrei cand vrei si să iti castigi independenta financiară ?
Dacă stai mai bine să te gandesti iti dai seama că lucrurile nu sunt chiar asa de simple precum par si că inainte de a da răspunsul la intrebare trebuie să te gandesti mai bine.

De la aparitia crizei si pană acum, atat in tară cat si in străinatate multe firme mici au intrat in faliment. Desi teoria economică care a inceput să circule prin anii ’90 spunea că baza oricarei economii sănătoase o reprezintă IMM-urile, deoarece acestea sunt mult mai flexibile in momentele de criză, ultimii 5 ani au demonstrat că marile companii (multinationale) sunt adevăratele castigatoare ale crizei. Este foarte adevărat că multe din marile firme au investit enorm in ultimii ani si au trecut prin profunde restructurări şi reorganizări, dar pană la urmă, la finalul crizei au castigat cote de piată si mai mari si si-au intărit pozitiile. Acum sansele unei intreprinderi mici de a intra pe piată si de a se dezvolta sunt mult mai mici decat acum 10 ani.
Ca să facă fată crizei marile companii au investit in noi tehnologii de mare productivitate, si-au optimizat activitatea, si-au redus preturile de productie, crescandu-si astfel competitivitatea. La ora actuală sansele unei firme mici de a concura la pret cu marile companii sunt minime, aproape in orice domeniu. Firmele mici nu dispun de capitalul necesar pentru a achizitiona tehnologii care asigură o productivitate ridicată si implicit costuri de productie scăzute si nu au capitalul necesar pentru a achizitiona materii prime, materiale si mărfuri in cantităti mari pentru a obtine preturi mici de achizitie.
Asa că inainte de a spune că cea mai bună cale pentru tine este antreprenoriatul trebui să iti răspunzi la o serie de intrebări.

Ai o idee de afacere deosebită, cu sanse de succes ?
Asa cum am arătat mai devreme ai sanse minime de reusită dacă incerci să concurezi direct cu marile companii. Solutia o reprezinta in mod evident domeniile de nisă dar acestea sunt destul de riscante si nu toate conduc la succes. Esti sigur că ai ales ideea care iti poate aduce succesul si că ideea pe care vrei să mergi reprezintă intr-adevar o oportunitate de afaceri? Te-ai documentat si ai incercat in vre-un fel să testezi dacă ideea ta de afaceri este bună?
Succesul în antreprenoriat, ca şi în carieră, depinde de identificarea şi valorificarea unor oportunităţi iar antreprenorii de succes au crezut cu toată tăria in ideile lor.
Angajatii in schimb nu trebuie să analizeze zeci si sute de idei si să o aleagă pe cea mai bună. Problemele de acest tip le revin celor care ii angajează.

Esti capabil să te concentrezi pe obiectivele urmărite si să lucrezi cel putin 12 ore pe zi pentru îndeplinirea scopului final ?
Dacă stai să analizezi oamenii care au reusit in afaceri vei constata că acestia au investit in afacerea lor foarte mult timp si au pus multă pasiune in ceea ce au făcut. Toate eforturile lor s-au concentrat intr-o singură directie: AFACEREA
Ca angajat lucrezi 8 ore, după care iti vezi linistit de viata personală. Ai mult mai mult timp pentru familie si pentru prieteni.

Esti capabil să iti asumi riscuri si mai ales pe acela de a da faliment?
Antreprenorii de succes inteleg că in orice moment poti gresi si considera eşecul o modalitate de a învăţa, de a se corecta şi de a actiona mai bine in viitor. Acceptarea riscului nu inseamnă insă a fi iresponsabil ! Antreprenorii de succes sunt persoane foarte responsabile atunci când vine vorba despre propria viaţă.
Angajaţii considera riscul ca pe ceva foarte grav. Ei isi asumă doar riscuri mici si asta ii face să fie mai putin stresati.

Esti genul de om care intotdeauna găseste soluţii?
Cand ai propria afacere ai mereu probleme si in fiecare zi trebuie să gasesti solutii la aceste probleme. De cele mai multe ori in micile afaceri succesul este legat de găsirea unor solutii ingenuoase la problemele curente din firmă.
Angajaţii in general nu caută solutii ci rezolvă problemele apărute la muncă conform indicatiilor primite sau procedurilor de lucru din firmă. Asta e un alt motiv pentru care angajatii sunt mai putin stresati decat angajatorii lor.

Ai o putere mare de convingere ?
Pentru a reusi un antreprenor trebuie mereu să ii convingă pe cei din jurul său. Trebuie să iti convingi angajatii, furnizorii, bancherii si clientii să aibă incredere in tine. Fără increderea angajatilor si a furnizorilor nu poti sa lucrezi iar dacă nu castigi increderea clientilor nu ai vanzari ceea ce inseamnă că nu ai o afacere. Despre increderea bancherilor nu mai vorbim deoarece toată lumea stie cat este de greu sa dezvolti o afacere fara bani.
In general, cu exceptia celor care lucreaza in vanzari, ca angajat e mult mai simplu deoarece nu trebuie să convingi pe nimeni.

Esti capabil să faci rost de bani ?
Pornirea oricarei afaceri presupune investirea unui capital, iar pe parcurs e nevoie de alti bani pentru dezvoltarea afacerii. Există si afaceri care pot fi demarate cu bani putini, pe care un individ econom ii poate strange in cativa ani, dar in general acestea sunt exceptiile. De obicei pentru a porni o afacere de succes e nevoie de mai mult decat poate strange un om obisnuit in 4-5 ani si de aceea pentru a deveni antreprenor el trebuie să atragă bani fie de la rude si prieteni fie de la institutii financiare. Partea mai dificilă vine cand banii luati imprumut trebuie rambursati.
Din acest punct de vedere ca angajat ai probleme similare (un credit ipotecar pentru casa pe care o poti plati doar in timp sau credite de consum pentru nevoile curente), dar si din acest punct de vedere ca angajat e mai putin stresant deoarece de obicei ai un singur credit care “stă pe capul tău”, pe cand ca si antreprenor ajungi uneori in situatia de a avea un credit pe termen lung pentru investitii, unul pe termen scurt pentru necesarul de capital circulant si in plus si mici credite luate in nume propriu.

Asa că ce alegi: antreprenor sau angajat ?

.

V.T.

Reclame

4 Responses to Antreprenor sau angajat ?

 1. soso says:

  stiu o gramada cu afacere mica sau societate familiala, lucreaza pt ei si au bani de nu au treaba … sunt pentru antreprenor 😀

 2. don82 says:

  Tot pentru antreprenor sunt si eu. Trebuie sa avem mai multa incredere in noi (pentru ca romanul nu are tupeul necesar sa ridice fruntea si sa-si infrunte temerile) si sa incercam sa ne castigam existenta muncind pentru noi si nu pentru altii. Nu exista „nu se poate” exista doar „nu vreau” sau doar „mi-e teama”.

  Vizitati va rog si blog-ul meu: http://bloguloamenilor.wordpress.com/2014/01/09/visele-adolescentilor/

  Va multumesc.

 3. bogdan garga says:

  Cit de poate vinde minim intr-un mini aprozar? Multumesc!

  • miciafaceri says:

   Depinde de Locatie si de Marfa !
   De curand am vazut un aprozar deschis la 40 – 50 de metri de un magazin BILA. Aprozarul are mere autohtone, care sunt mult mai ieftine decat cele de import, prune uscate de la noi, nuci. Inafara de cateva produsele autohtone mai avea banane, portocale, kivi si legume similare cu cele din Billa. Teoretic sansele de reusita ar fi mici, dar lumea cumpara mere romanesti, si pe langa ele mai lua si produse de import.
   Pe perioada iernii, cand produsele autohtone sunt extrem de putine sunt zile in care nu faci 1000 RON ! Daca spatiul e inchiriat si mai platesti 2 vanzatori inseamna ca mergi in pierdere. Daca ai surse bune de aprovizionare ai sansa de a obtine profituri din luna aprilie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: