Idei de mici afaceri: Covrigarie vs. Mini-brutarie

Paine vs CovrigiDintre ideile de afaceri mici covrigaria este una dintre cele mai intens mediatizate afaceri. Acum 10 ani insă “la modă” erau brutariile si mini-brutariile, despre care chiar dacă acum nu se mai vorbeste atat de mult pentru multi aduc profituri. In continuarea au succes mini-brutariile care coc painea “in fata clientului” si o vand caldă. Totusi, in care dintre cele 2 afaceri este mai rentabil sa investesti ?

Pentru cei interesati să se lanseze intr-o mică afacere am facut o mică analiza comparativă, pentru a-i ajuta să se decidă in care dintre cele 2 tipuri de afaceri merită să isi investeasca banii. In aceasta analiza am incercat să evidentiem cativa factori importanti legati de derularea acestor afaceri si care va vor influenta probabil in luarea deciziei.

Amplasarea afacerii
Covrigărie
– amplasamentul afacerii este vital, fiind unul dintre principalele elemente care fac diferenta intre succes si faliment. E necesar un spatiu de minim 25 mp, racordat la utilitati (apa, canalizare, curent electric 380V si optional gaze). In timp ce covrigariile amplasate in zonele centrale ale marilor orase s-au dovedit a fi extrem de profitabile cele situate in cartiere cu populatie imbătranită, chiar si in zonele comerciale din astfel de cartiere, nu au rezistat foarte multă vreme. Teoretic solutia este simplă: iti inchiriezi un spatiu intr-o zona ultracentrală, cu trafic pietonal intens, si ai succes. In realitate nu e simplu fiindcă atunci cand ajungi să plătesti o chirie de 40-50 Euro/mp e greu să mai obtii si profit.
Mini-brutărie – pentru buna desfăsurare a activitatii e nevoie de un spatiu de minim 80 mp, racordat la utilitati (apă, canalizare, curent electric si gaze). Locul in care este amplasată afacerea este important doar pentru mini-brutariile care isi propun să vandă produsele direct consumatorilor finali. Diferenta fată de covrigarii este că aceste mini-brutarii pot avea vanzări bune chiar dacă nu au un amplasament ultracentral ci sunt localizate in anumite centre comerciale de cartier, dar cu conditia ca ele să nu fie amplasare in vecinatatea unor magazine ale marilor retele comerciale (Kaufland, Billa, Mega Image, etc). In cazul brutăriilor care isi vand marfa unor magazine amplasamentul brutăriei nu are nicio importantă.

Costul investitiei
Covrigărie
– pretul unei linii pentru productia covrigilor incepe de la 4.500 EURO (pentru o linie electrică simplă, formată din cuptor, malaxor si opăritor) si poate ajunge la 18.000 EURO in cazul unei linii de capacitate mai mare, care functionează pe gaz. Pentru o covrigarie cu o capacitate de productie de 450 covrigi/oră pretul echipamentelor este de aproximativ 11.000 EURO.
Pe site-urile cu anunturi puteti găsi linii second-hand de o capacitate similară la preturi cuprinse intre 3.500 si 7.000 de Euro.

Mini-brutărie – costurile legate de achizitionarea echipamentelor variază in functie de producător, caracteristicile echipamentelor si nivelul de dotare. Diferente foarte mari de pret există si in functie de tara de origine a echipamentelor (Germania, Italia, Turcia sau China). Ca valoare medie, pentru o line nouă se poate lua in calcul o sumă de 26.000 – 28.000 EURO dacă are o capacitate de productie de 800 franzele pe schimb, iar pentru cele cu o capacitate de productie de 3500 franzele (de 350 gr.) pe schimb se poate lua in calcul un pret de 49.000 – 50.000 EURO.
In cazul in care se optează pentru echipamente second-hand se pot achizitiona echipamente pentru o brutărie de mică capacitate la preturi cuprinse intre 8.000 si 15.000 Euro (plaja in care variază preturile este extrem de mare).
In ambele cazuri, pe langă echipamente firmele mai trebuie să investească intr-un mijloc de transport.

Profitul estimat
Atat in cazul covrigăriei cat si al mini – brutăriei profitabilitatea afacerii este puternic influentată de abilitatile manageriale pe care le are cel care conduce afacerea. Pentru a obtine niste profituri bunicele trebuie să stii cum să-ti organizezi munca, să iti analizezi foarte bine furnizorii si să te aprovizionezi in cantităti semnificative atunci cand e momentul pentru a putea mentine costurile cu materiile prime la un nivel optim. In cazul in care se lucrează in spatii inchiriate profitabilitatea afacerii este puternic influentată de nivelul chiriei.
Din motivele mai sus enumerate profiturile obtinute variază extrem de mult de la o firmă la alta sau de la o locatie la alta, in cazul firmelor care au mai multe puncte de lucru.
In orice caz atat o covrigarie cat si o mini-brutărie, dacă sunt conduse de un bun manager pot obtine profituri brute intre 1.000 si 3.000 Euro lună.

Concluzia: in principiu ambele sunt afaceri mici care atunci cand sunt bine conduse aduc profituri de niveluri asemănătoare. Valoarea investitiilor in schimb diferă destul de mult, o mini-brutărie fiind mai scumpă decat o covrigărie, de unde si concluzia că e preferabil să-ti canalizezi eforturile in vederea deschiderii unei covrigării. Totusi există o problemă in cazul covrigariilor: au succes doar covrigăriile deschise in zonele cu trafic pietonal intens, iar dacă in astfel de zone nu reusesti să găsesti un spatiu la un pret convenabil sau există deja prea multe covrigării deschise s-ar putea să nu iti meargă prea bine.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: