Impozite si contributii datorate de PFA

La ora actuală cota de impozitare a veniturilor nete si a profitului este unică, de 16%. Deci, indiferent de forma juridică aleasă pentru demararea afacerii (PFA, II, IF, SRL), impozitul pe venit va fi acelasi, de 16%. Baza de calcul o reprezintă diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Pentru anumite domenii de activitate există si exceptii. Proprietarii de PFA pot să opteze intre modul de impozitare pe bază de norme de venit sau in sistem real. Sistemul real inseamnă determinarea venitului pe baza datelor din contabilitatea simplă, in timp ce normele de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către directiile generale ale finantelor publice judeteane, in functie de specificul activitatii si de zona in care isi desfasoara activitatea persoana respectiva. Persoana cu normă de venit fixă va datora un impozit unic de 16% din norma respectivă. Deci, dacă va castiga mai mult decat norma de venit va fi avantajata deoarece nu va trebui să plateasca un impozit mai mare.

Pe langă impozitul pe venit de 16% ce trebui plătit o PFA trebuie să achite si anumite contributii, unele dintre acestea fiind contributii obligatorii iar altele optionale.
Potrivit OUG nr. 125/2011 din 27 Decembrie 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfasoare activitati economice, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale si membrii intreprinderii familiale au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sănătate.

CAS – contributia de asigurari sociale
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
PFA datoreaza CAS de 31,3% din venitul declarat.
La ora actuală acest venit nu poate fi mai mic de 778 lei (35% din castigul salarial mediu brut stabilit de guvern pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, care pentru 2013 este de 2.223 lei), dar nici mai mare de 11.115 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Practic, o persoana fizica autorizata care a realizat venituri lunare de minim 778 lei trebuie sa plateasca pentru pensii cel putin 244 de lei (adica 35% x 2.223 lei x 31.3%), dar nu mai mult de 3.479 lei (adica 5 x 2.223 lei x 31.3%).

NU plătesc CAS:
– Contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru 2013 = 778 lei).
– Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii de şomaj.
– Persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

CASS – contributia de asigurari sociale de sanatate
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, după caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mică decat un salariu de bază minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%.

Contributii optionale
In categoria contributiilor optionale, pe care PFA alege daca le plateste sau nu, se inscriu:
– contributiile  la bugetul asigurarilor pentru somaj;
– contributiile pentru pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale;
– contributia pentru concedii si indemnizatii.

Incepând cu data de 01.07.2012 contribuţiile sociale obligatorii: contribuţia la Casa de Asigurări Sociale (CAS – Pensii) şi Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS – Sănătate) au fost preluate de ANAF.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

 

Concluzie:
Daca veniturile nete obtinute lunar sunt mai mari de 778 lei si nu aveti un alt loc de munca veti plati in mod obligatoriu:

  • CAS –  31,3%
  • CASS – 5,5%
  • Impozit pe venit – 16%

Nota: Desi cotele procentuale ce trebuie platite sunt aceleasi indiferent de sistemul de impozitare in care va incadrati (impozitare pe bază de norme de venit sau in sistem real) e posibil ca valoarea totala a sumelor ce trebuie platite sa difere destul de mult deoarece baza de calcul a impozitelor, taxelor si contributiilor este diferita.

Reclame

One Response to Impozite si contributii datorate de PFA

  1. Cris says:

    Cam multe… Statul nostru isi propune nu incurajarea, ci mai degraba descurajarea micilor intreprinzatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: