Merita sa te zbati pentru a obtine o finantare prin schema de ajutoare de minimis ?

De cand s-a publicat proiectul de hotarare pentru acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii firmele de consultantă au inceput să promoveze agresiv aceasta oportunitate de finantare in speranta că isi vor castiga noi clienti. Reactia intreprinzatorilor romani a fost rapidă si acum toată lumea incearcă să obtina o finantare nerambursabila in baza aceste scheme de finantare pentru a dezvolta o afacere mica sau chiar mijlocie.

Potrivit Hotărârii Nr.274 din 15.05.2013 publicată in Monitorul Oficial nr. 305 din 28 mai 2013 ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor, prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale, sub formă de sume nerambursabile, în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi.

Pana aici totul este perfect ! Orice om de afaceri sare in sus de bucurie cand aude că are sansa de a face o investitie de 200.000 EURO care să ii fie rambursată in procent de 100% de statul roman. Exista insă o serie de conditii, care au existat si in celelte programe prin care s-au acordat finantări nerambursabile IMM-urilor, dar in această nouă versiune a schemei de minimis cei care doresc să obtină banii trebuie să isi ia un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum 3 ani de la finalizarea investiţiei, a:
5 locuri de muncă, din care cel puţin două locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de până la 100.000 euro inclusiv;
7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni, în cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro până la 200.000 euro inclusiv.

Văzand această conditie multi intreprinzatori au declarat că nu merită să accesezi această linie de finantare deoarece ceea ce primesti ca si sprijin nerambursabil pentru investitii trebuie să cheltuiesti apoi cu angajatii.
Dacă facem un calcul simplu, luând in considerare că anul acesta va avea loc o crestere a salariului minim garantat si că in acest caz costurile cu un salariat vor fi de 1.100 RON/luna, reiese că pentru 7 angajati noi vei cheltui 7.700 RON/luna, ceea ce intr-un an inseamnă aproximativ 20.850 EURO. In 3 ani vei cheltui cu cele 7 noi locuri de muncă create aproximativ 62.550 EURO. De aici poti trage concluzia că nu este deloc o afacere rea. Ajutoarele de minimis sunt deocamdata o solutie buna pentru finantarea micilor afaceri.

Există insă si o posibilă problemă: chiar dacă indicatorii macroeconomici ai Romaniei arată bine deocamdată multi economisti cred că vom intra intr-o noua fază de depresiune. Asa că un manager responsabil, inainte de a se „arunca” să obtină o astfel de finantare trebuie să isi pună urmatoarea intrebare: dacă revenim la situatia din 2009-2010 ce sanse am de a imi mentine angajatii actuali si incă alti 7 anagajati?
Un alt aspect la care trebuie sa te gandesti este acela ca in 2014 guvernul intentioneaza sa creasca salariul minim pe economie, iar asta va insemna un efort mai mare din partea firmei de a sustine locurile de munca nou create.

Dacă credeti că se poate nu mai stati pe ganduri si scrieti cat mai repede cererea de finantare ! Banii sunt limitati !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: