Ingredientele pornirii unei afaceri de succes

Pornirea unei afaceri nu este extrem de dificilă, dar din păcate 90% din afacerile noi lansate se inchid in primul an. Pornirea unei afaceri de succes, cu sanse reale de crestere presupune insa inventivitate, planificare si multă muncă.
Fiecare afacere este diferită si este destul de greu să găsesti o solutie universală care sa conducă la succes in afaceri, dar pentru a vă ajuta vă vom prezenta 5 lucruri esentiale pe care trebuie să le stii pentru a avea sansa dezvoltării unei afaceri de succes.

1. Oferă oamenilor ceea ce doresc ei să cumpere, nu doar ceea ce vrei tu sa vinzi – de multe ori cei care pornesc o afacere si-au cladit ideea de afaceri pe un produs sau pe un serviciu pe care ei cred că va avea succes, lucru care nu este intotdeauna adevărat.
Exemple:
a. Odată cu aparitia crizei foarte multi s-au gandit să deschidă outlet-uri in care preturile să fie cat mai mici, crezand că asta va atrage multi cumparatori. Este adevărat că oamenii caută lucruri ieftine, dar cand e vorba de haine aspectul contează si din acest motiv cele mai multe outlet-uri care si-au concentrat atentia pe pret, scăpand din vedere si calitatea / designul marfii, nu au atras destulă clientelă pentru a supravietui.
b. Multi dintre cei care si-au deschis restaurante si terase au depus eforturi deosebite in a crea un ambient plăcut, considerand că aspectul este elementul esential in castigarea clientelei. Au cheltuit sume importante in amenajarea spatiilor, dar cand a sosit momentul deschiderii au angajat „bucătari ieftini”. Rezultatul: in mai putin de 1 an de la deschidere au fost nevoiti să inchidă deoarece oricat de frumos ar fi un restaurant lumea nu este dispusă să revină intr-un loc unde mancarea este proastă.

2. Caută solutii pentru asigurarea permanenta a lichiditatilor – mai ales cand esti la inceput de drum nu e usor să asiguri fluxul de numerar necesar bunului mers al afacerii. Cel mai dificil este atunci cand tu plătesti in avans si incasezi banii dupa o vreme. Din păcate dacă nu exista numerar disponibil in permanentă, chiar dacă afacerea este profitabilă ea „se va bloca” si va trebui inchisă.
Pentru multe tipuri de afaceri există solutii de a iti asigura lichiditatile fără a apela la credite bancare. De exemplu, in cazul in care firma furnizează servicii poti incerca să soliciti anuminte sume de bani in avans pentru serviciile pe care le vei livra, iar in cazul comertului (cu anumite produse) să soliciti bani in avans in schimbul unor discount-uri sau să percepi niste taxe de abonament lunare pentru a garanta livrarea periodica a produselor. Si in cazul productiei poti aplica o astfel de schemă.
Bineinteles solutia incasării unor bani in avans nu este posibilă in toate genurile de afaceri, dar trebuie să te gandesti dacă la afacerea pe care vrei să o faci nu se poate inventa un astfel de mecanism. In caz contrar va trebui sa apelezi la credite bancare, dar asta iti va diminua profitul.

3. Controlează costurile si incercă să le mentineti la un nivel cat mai scazut. Cand o afacere incepe să meargă bine apare tentatia de a investi in noi spatii, noi echipamente si de crestere a numarului de angajati pentru a face lucrurile să mergă cu mai putin efort. In principiu a investi in spatii, echipamente, cresterea stocurilor sau angajarea de personal suplimentar e bine, dar inainte de a face acest lucru trebuie să faci intotdeauna un calcul pentru a determina dacă aceste investitii aduc si vanzari suplimentare si implicit o crestere a profiturilor. In caz contrar avem de a face doar cu o crestere a costurilor, ceea ce in mod sigur nu este in interesul nostru si nu va transforma afacerea noastră intr-una de succes.
Chiar dacă pe termen scurt gasesti solutii pentru a se asigura fluxul de lichidităti, asa cum am arătat la punctul precedent, dacă pe termen lung veniturile nu se mentin continuu la un nivel mai ridicat decat cel al costurilor nu putem avea o afacere profitabilă.
Un alt lucru important pe care trebuie să il facem pentru a avea costuri reduse este să analizam in permanentă ofertele furnizorilor nostri si să negociem  periodic cu acestia. Este mult mai simplu ca după ce ai găsit un fiurnizor care iti livreaza marfă de calitate la termen să mergi doar „pe mana lui”, dar asta nu garantează că vei avea materii prime sau mărfuri la un pret cu adevarat competitiv.

4. Fă planificari realiste. E destul de plictisitor să faci planficări si uneori iti dispare pofta să faci asa ceva cand te gandesti cat de dinamică este lumea afacerilor si la faptul că totul se poate scimba „peste noapte”. Totusi dacă analizam activitatea intreprinzatorilor de succes vom vedea că acestia isi planifică mereu pasii.
Trebuie să iti planifici veniturile si cheltuielile pentru perioada următoare precum si activitatile pe care urmează să le desfăsori pentru a iti atinge tintele de vanzări.
Planificarea financiara este vitală pentru a decide cat ne permitem să reinvestim si cat putem lua din firma pentru interesul nostru. Cand facem planuri financiare cel mai des ne păcălim la cheltuieli. Consultantii de afaceri care acordă asistentă pentru intocmirea planurilor de afaceri spun că de cele mai multe ori intreprinzatorii isi subestimează costurile cu 20-25%. Asta poate conduce la falimentul afacerii !

5. Focus pe marketing si pe vanzari. Chiar dacă ai reusit să pornesti afacerea si lucrurile merg bine asta nu inseamnă ca si in viitor lucrurile vor merge la fel de bine. Fiecare din noi stie probabil exemple de afaceri care acum 10 ani puteau fi considerate ca afaceri de succes iar astăzi nu mai există. Asta fiindcă piata este dinamică iar cerintele consumatorilor sunt in continuă schimbare. La punctul 1 al acestui articol am mentionat că este extrem de important să oferi ceea ce isi doresc consumatorii cu adevărat, dar asta nu este suficient. Dacă potentialii clienti nu află de produsele si serviciile tale sau dacă acestia nu sunt multumiti de modalitatile de livrare sau de plată nu vei avea vanzari, iar pentru a preveni acest lucru trebuie sa desfasori activitati de marketing. In functie de tipul afacerii trebuie să decizi care este cea mai bună metodă de promovare, cum poti să cresti atractivitatea ofertei tale, ce preturi ar trebui să practici si care sunt cele mai bune căi de desfacere / livrare. In alte afaceri, in care succesul depinde de modul in care reusesti să iti prezinti oferta pe pracursul unei intalniri esential este omul care vinde, sau mai exact profesionalismul acestuia.

V-am prezentat pe scurt doar cateva elemente care sunt esentiale pentru succesul unei afaceri, dar in viitor vom mai publica si alte articole cu alte lururi de care trebuie să tineti cont pentru a avea succes in afaceri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: