O pensiune agroturistica e o afacere mica, medie sau mare ?

Multi dintre cei care isi doresc sa pornească o mica afacere se gandesc că o pensiune agroturistica ar fi una dintre variantele posibile. Totusi este intr-adevar o afacere mica?

Potrivit legislatiei romanesti afacerile care au maximum 9 angajati, cifra de afaceri mai mică de 2 milioane de Euro si active de maxim de 2 milioane de Euro sunt considerate a fi microintreprinderi, iar firmele care au mai putin de 50 de angajati, cifra de afaceri mai mică de 10 milioane de Euro si active de maxim de 43 milioane de Euro sunt considerate a fi afaceri mici. Asa că, din punct de vedere al legislatiei existente in mod sigur o pensiune agroturistica este considerată ca fiind o afacere mica.

Dacă ne gandim insă la sumele pe care o persoană aflată la inceput de drum le poate investi pentru a demara o afacere lucrurile stau altfel. La o simplă cautare pe net am văzut foarte multe anunturi pe forumuri si pe alte site-uri in care cei care vor să pornescă o afacere intreabă in ce ar putea investi 10.000 EURO. Nu stim cati dintre cei care lanseaza astfel de intrebari pe net au pornit efectiv o afacere, dar vă putem spune ca Programul de stimulare a tinerilor gestionat de Agentia pentru IMM-uri (AIPPIMM), prin care statul acorda finantări nerambursabile de pană la 10.000 de euro a condus la inregistrarea a aproape 4.800 de SRL-D-uri.
Căutand mai departe am gasit altii care sunt dispusi sa investeasca 20.000 EURO, altii 30.000 EURO, iar altii 40.000 EURO. Cand ajungi insa la 50.000 EURO, sau la mai mult, constati că numărul celor care lansează o astfel de intrebare este mai mic. Se pare că nu este deloc simplu să pui de o parte 50.000 EURO pentru a te apuca de o afacere si cu cat ne apropiem mai mult de cifra de 100.000 EURO numarul potentialilor investitori scade.
Asa ca, daca ne luam dupa bunul simt si dupa posibilitatile reale ale „romanilor obisnuiti” din tara sau a celor plecati la muncă in străinatate am putea spune ca afacerile mici sunt cele in care investesti pana in 100.000 EURO.

Revenind insă la subiectul acestui articol, din punct de vedere al volumului investitiilor, o pensiune agroturistica poate fi considerată o afacere mică ?
Raspunsul este si da si nu !

DA ! Pentru cei care locuiesc la tară si au o gospodarie amplasată intr-o zona cu potential turistic pornirea unei pensiuni agroturistice se poate face cu sume relativ mici, iar in timp profiturile obtinute pot fi reinvestite pentru cresterea afacerii. Asa ca putem afirma ca cei care locuiesc la tara si isi modernizeaza gospodaria pentru a o transforma intr-o pensiune agroturistica pornesc o mica afacere.

NU ! Cei care au mentalitatea unui investitor si care se gandesc sa investeasca intr-o pensiune agroturistica in care sa angajeze personal iar ei sa incaseze periodic profitul au putine sanse ca investind 100.000 EURO sa devina proprietarii unei afaceri profitabile. E nevoie de ceva mai multi bani !

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla accesand pe portalul ruralonline.ro sectiunea:„ sfaturi utile”

Reclame

2 Responses to O pensiune agroturistica e o afacere mica, medie sau mare ?

  1. Dan says:

    Eu cred ca cel mai bine se poate evidentia acest aspect in functie de profit, degeaba ai un numar mare de intreprinderi daca profitul este minim, nu credeti asta sau realitatea este lata decat ceea ce pacare o vad eu?

    • miciafaceri says:

      Cei mai multi dintre cei care doresc sa se apuce de o afacere, cand se gandesc daca e vorba de o afacere mica sau mare se gandesc de fapt la banii pe care trebuie sa ii investeasca. Pentru multi o afacere mica e acea afacere „in care se poate porni cu bani putini”. Articolul a dorit sa vina in sprijinul celor care doresc sa porneasca un business si nu au foarte multi bani. Daca e sa discutam din punct de vedere economic, asa cum ati sesizat si dvs. ecuatia e mai complexa: cifra de afaceri, profit, investitii, numar de angajati, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: