Cat dureaza infiintarea unei firme ( srl ) ?

Primul pas pe care orice om care este hotarat sa demareze o afacere trebuie sa il faca este sa isi infiinteze o firma. Pentru desfasurarea unei activitati economice forma juridica cea mai uzuala din Romania este S.R.L.
In luna decembrie 2012 am facut un test pentru a vedea cat de greu sau de usor este sa te apuci de afaceri in Romania si cat de repede poti sa demarezi efectiv afacerea.

In prima zi am cautat informatii pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului pentru a afla mai multe despre documentele necesare infiintarii unei firme si pasii ce trebuie parcursi. Apoi ne-am documentat si pe alte site-uri de specialitate pentru a afla mai multe despre pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru e demara efectiv afacerea.

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgi sunt relativi simpli:
– Rezervarea numelui
– Depunerea capitalului social la banca
– Intocmirea actelor pentru sediul social
– Elaborarea actului constitutiv
– Elaborarea documentelor ce insotesc cererea de inregistrare (diverse declaratii)
– Depunerea Cererii de inregistrare a firmei (inclusiv cererea pentru verificarea cazierului)
– Ridicarea Cerificatului de Inregistrare de la Oficiul National al Registrului Comertului
– Achizitionarea stampilei firmei
– Deschiderea contului bancar propriu-zis
– Inregistrarea la Administratia Financiara

Dupa ce ne-am documentat pentru a vedea care sunt pasii ne-am dat seama ca desi nu este foarte complicat, daca nu ai trecut printr-o experienta anterioara de acest gen va dura probabil destul de mult pana vom reusi sa avem o firma operationala. Asa ca am luat decizia sa apelam la serviciile unui expert care acorda asistenta pentru infiintarea de firme. Dupa ce am contactat expertul, la recomandarea acestuia, in aceeasi zi, ne-am deplasat rapid la Oficiul National al Registrului Comertului pentru a face rezervarea numelui si a obtine „Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei”. Norocul nostru a fost ca am ales un nume destul de „ciudat” si nu a durat prea mult pana sa putem gasi un nume pentru firma. Altfel, daca te gandesti la nume „uzuale” e posibil sa pierzi si 2 zile pana sa gasesti un nume de firma disponibil. Apoi ne-am dus la o banca pentru a depune capitalul social.
La finalul primei zile ne-am intors la expertul pe care l-am angajat si i-am dat: Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, Extrasul de cont care atesta depunerea capitalului social si Dovada sediului social.

Ziua a 2-a: dimineta am primit pe e-mail de la expertul pe care l-am angajat toate documentele necesare inmatricularii propriu-zise a firmei. Dupa ce le-am verificat le-am listat  ne-am dus la notariat pentru autentificarea Actului Constitutiv. Apoi ne-am dus iar la expertul nostru pentru a primi si alte documente ce trebuie sa insoteasca Cererea de inregistrare la Registrul Comertului.
Apoi ne-am deplasat la Registrul Comertului si am depus toate actele.
Atentie: acolo am constatat ca am facut o alegere buna. Stand pe hol si „tragand cu urechea” la ceea ce se intampla cu cei care erau cu cererile de inregistrare inaintea noastra am constatat ca multi dintre cei care si-au facut singuri documentatia necesara inmatricularii firmei sunt „intorsi inapoi” din cauza lipsei unor documente sau a unor acte gresit intocmite. Erau chiar si persoane care declarau ca li s-a intocmit documentatia de avocati dar care aveau erori si li s-a impus refacerea documentatiei. Asa ca, inainte sa angajati un expert incercati sa aflati daca se pricepe cu adevarat la intocmirea documentatiei pentru infiintarea unei firme.

Ziua a 3-a: la ora 14 am sunat la Oficiul National al Registrului Comertului sa vedem daca judecatorul delegat nu a emis obiectii la cererea de inregistrare depusa de noi. Fiindca totul era OK ni s-a spus sa ne prezentam in ziua urmatoare la ora 14 sa ridicam actele firmei.

Ziua a 4-a: la ora 14 am ridicat Certificatul de inregistrare al firmei dupa care ne-am deplasat rapid la un birou care face stampile in maxim 1 ora. La ora 15,30 aveam stampila, asa ca am fugit rapid la banca. La finalul zilei aveam si contul bancar deschis.

Ziua a 5-a: un pas foarte important – inregistrarea la administratia financiara. Aici totul a mers foarte repede deoarece am optat pentru microintreprindere neplatitoare de TVA.
Asa ca in cea de a 5-a zi, dupa ce am cumparat si un bloc de facturi ne-am putut apuca de afaceri.

Concluzia: daca apelezi la sprijinul expertilor totul e simplu si rapid. Fata de cum era in trecut e chiar incredibil – in 5 zile te poti apuce efectiv de afaceri !
Este adevarat ca serviciile expertului costa cateva sute de RON, dar daca chiar esti grabit merita sa il platesti. Cei care nu au o nevoie urgenta de a avea o firma operationata pot economisi niste bani facandu-si singuri toate documentele, dar probabil le va lua cu 5-7 zile mai mult.

Succes !

Reclame

5 Responses to Cat dureaza infiintarea unei firme ( srl ) ?

 1. Actul constitutiv este perfect valabil si cu semnatura privata, pe fiecare pagina semnata.
  Specialistul va luat ceva bani!

  • dan says:

   Corect. Autentificarea este necesara doar pentru specimenul de semnatura si Declaratia care atesta ca indeplineste conditiile legale ppentru a fi asociat si administrator. Actul Constitutiv e valabil cu semnatura privata.

   • Pot fi date si in fata sefului de birou acele declaratii in momentul depunerii dosarului si sunt gratuite. Asa se elimina costurile cu notarul care pt. asociat unic costa 200 ron depinde de notar.

 2. cristian says:

  Cat cere acest expert pentru un srl????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: