Afacerile cu ciuperci – un succes sau sansa unui faliment ?

Atat posturile de televiziune cat si unele ziare online si site-uri specializate in furnizarea de informatii din domeniul afacerilor promovează in ultimii ani afacerile cu ciuperci. In timp ce unii afirmă că afacerile cu ciuperci sunt „afaceri de milioane” altii promovează ideea că infiintarea unei ciupercarii intr-un spatiu de 100 mp iti poate aduce un profit anual de peste 20.000 EURO.
Daca este intr-adevar o afacere atat de buna cum se face ca in Romania exista cca. 50 – 60 de ciupercarii din care numai 5 – 6 sunt de dimensiuni relativ mari? Daca intr-adevar profiturile „sunt de milioane” de ce nu exista sute sau mii de ciupercarii ?
Raspunsul este evident: povestea cu imbogatirea din ciuperci nu este altceva decat un balon de sapun ! Am intalnit in judetul Satu Mare o intreprinzatoare care a primit 150.000 EURO finantare nerambursabila din fonduri europene si pe langa acestia a mai investit din resurse proprii inca 150.000 EURO si a carei afacerea merge „in pierdere”.
Afacerea cu ciuperci este „una grea” si doar cei care pornesc cu resurse financiare suficiente si care sunt buni manageri reusesc sa se descurce intr-o asfel de afacere.

Si totusi, ce este atat de greu? Asa cum se prezintă si in brosurile celor care promoveaza o asfel de afacere infiintarea unei ferme de crestere a ciupercilor nu este foarte costisitoare iar procesul de productie este unul relativ simplu care nu presupune foarte multa muncă. Problema mare apare la vanzare: ciupercile proaspete isi pierd aspectul comercial intr-un timp foarte scurt si este extrem de greu să vinzi cantitati mari de ciuperci proaspete. Asa că cei care investesc intr-o ferma pentru cultivarea ciupercilor constată că pentru a isi putea valorifica productia trebuie să investeasca si intr-o fabrica de conserve. Din pacate o astfel de făbricuta, de cand am devenit si noi membrii ai Uniunii Europene si trebuie să respectăm diverse norme de igenă, este destul de costisitoare. In cazul in care reusim să facem si acest pas si credem ca mai departe totul e simplu ne izbim de o mare problema: piata e invadata de ciuperci din Polonia, Ungaria sau China. Polonia a devenit producatorul nr.1 al Europei, de ciuperci ! Ca să reusesti pe piata europeana, dar si pe cea internă trebuie să iti optimizezi costurile de productie.

Principalele probleme pe care le intampina si greseli pe care le fac managerii din acest domeniu sunt:
numar mic de furnizori de compost: de fapt in Romania nu exista niciun furnizor de compost. A existat unul in comuna Livada din judetul Satu Mare, dar care din cauza calitătii mai scăzute a compostului fată de cea a principalului competitor din Ungaria a fost nevoit să inchidă afacerea. In schimb producatorii polonezi de ciuperci au sansa de a isi alege furnizorul dintre cca. 25 producatori de compost !
demararea afacerii in spatii improprii dotate cu echipamente neadecvate: pentru ca o ciupercarie sa fie profitabilă trebuie să functioneze si pe perioada verii, cand temperatura creste si nu este prielnică cultivării ciupercilor, iar asta presupune o anumita structura a cladirilor si dotarea cu echipamente de climatizare adecvate.
necorelarea dimensiunilor camerelor de productie cu loturile livrate: pentru a obtine randamente bune trebuie să exista o corelatie intre volumul de marfă livrată către un cumpărator (sau un grup de cumparatori) – capacitatea mijlocului de transport – dimensiune camerelor de productie. Este absurd ca dintr-o cameră de productie să obtii 14 tone pe care să le livrezi cu un TIR de 20 to. si pe deasupra să te mai deplasezi si in 2 orase pentru a vinde intreaga cantitate.
lipsa personalului calificat: marea majoritate a celor care au dat faliment investind intr-o astfel de afacere au cultivat ciupercile „după ureche” sau in cel mai bun caz după recomandările găsite intr-o „brosurică” care face bani de pe spinarea celor care doresc să se imbogateasca crescand ciuperci. Foarte putini sunt aceia care au angajat un tehnolog cu experientă si care l-au si păstrat in firma (au fost cazuri cand tehnologul a fost angajat la demararea afacerii pentru a ii invăta pe ceilalti „abc-ul” cresterii ciupercilor, iar apoi pentru a face economie s-a renuntat la serviciile tehnologului).

Partea frumoasă a povestii: am intalnit undeva in nordul tării o familie de tineri care afirmau ca afacerea cu ciupercile este extraordinară. Acestia era multumiti că prin aceasta afacere reusesc să isi completeze veniturile pe care ei le obtin in mod constant mergand la servici. Avand o fermă de dimensiuni foarte mici desfacerea ciupercilor in stare proaspată nu crea probleme iar profiturile obtinute, desi nu erau foarte mari, prindeau foarte bine unei familii de tineri casătoriti aflati la inceput de drum.

Concluzie: dacă te gandesti la o afacere foarte mică afacerea cu ciuperci este intr-adevar o afacere foarte bună, dar atunci cand vrei să traiesti dintr-o astfel de afacere lucrurile sunt mult mai complicate ! Inainte de a va apuca de o astfel de afacere va recomandam sa vizitati niste ciupercarii care deja functioneaza.

Succes !

6 Responses to Afacerile cu ciuperci – un succes sau sansa unui faliment ?

  1. Profit360 spune:

    Foarte interesant blogul. Acum l-am descoperit.

  2. ovidiugreen spune:

    Un articol ingineresc . Fara inflorituri, dar la obiect . Genul de articol cu studii de caz care te pune sa gindesti nu sa fugi la primul furnizor de micelii .

  3. Vasile spune:

    Are perfecte dreptete, mai ales in ceea ce priveste faptul ca cei care au investit in ciupercarii, se inbata cu apa rece si cred ca pot cultiva ei ; nu tehnologia de cultura se invata in timp, in cativa ani , pentru acest lucru este nevoie de tehnolog cu experienta care sa va asigure de reusita.

  4. mitica spune:

    ma bucur pentru blog ! Frumos si la subiect ! eu chiar sunt satmarean si nu am auzit de cineva din judet sa investeasca acea suma , dar nu asta este problema ! problema este cand ai ciuperci proaspete si nu ai cui sa le dai pana a doua zi ca sa mai vina si alta data ,sau sa dea telefon maine vreau atatea kg. eu am facut si fac promovarea ” ca si laptarul dimineata ” si mai vine si vecinul clientului, sau in institutii ! in articol gasesc sume mari , recolta multa , fara desfacere asigurata, baiul este la marketing inca si la dorinta romanului de inavutire peste noapte ( cu scuze ptr.cei care chiar fac bani din ciuperci ) .Consultanti sunt, dar cel mai bun este d-na Ioana Tudor ,producatori de miceliu sunt , munca este necesara. Eu i-mi prepar compostul cca 300 saci pe an ( cf. literaturii de specialitate , in sistem gospodaresc) sunt multumit si de rezultate ca productie si de castigul in urma muncii chiar azi am „livrat 6 kg si am strans pentru maine 4 kg . este un mic exemplu !.ca o nota asI specifica ca am inceput de la o carte a d-nei Tudor, am cumparat-o in 2000 era 2,5 lei .bine ca si google este un ajutor de nadejde. BAFTA TUTUROR !

  5. Tudor Ioana spune:

    La Livada in jud. Satu Mare nu mai functioneaza fabrica de compost si nici ciupercarie In prezent compostul se aduce din Ungaria, Olanda, Polonia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: