PFA sau SRL?

Sau mai bine zis, daca imi pornesc o mica afacere voi incepe ca si Persoana Fizica Autorizata sau ca si Societate cu Raspundere Limitata? Este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun cei care se gandesc sa demareze o afacere.
Daca incercam sa vedem care sunt cele mai frecvente forme juridice alese de cei care au pornit deja o afacere vom constata ca sunt foarte dese PFA-urile, IF-urile (fostele AF-uri) si SRL-urile, si totusi care e diferenta ?

Nota: PFA= persoana fizica autorizata ;  IF = intreprindere familiala ;  SRL = societate cu raspundere limitata

Primele forme sunt „mai ieftine” la lansare, dar presupun mai multe riscuri sub aspectul responsabilitătii. SRL-urile sunt „mai scumpe”, având un capital social minim ce trebuie depus, care nu este foarte mare, dar care presupune cheltuieli de înregistrare ceva mai ridicate.

Si totusi, daca PFA-urile si IF-urile sunt mai ieftine de ce foarte multa lume prefera SRL-ul?
Asa cum am precizat mai devreme primul este avantajul responsabilitatii. Dupa cum reiese din denumire raspunderea asociatilor este limitata. Desi pare un aspect minor, in cazul in care afacerea nu merge bine „raspunderea limitata” poate deveni foarte importanta.
Al doilea avantaj este ca nu este necesară pregătirea profesională pentru codurile CAEN din actul constitutiv. In cazul PFA-urilor este obligatoriu sa demonstrezi pentru fiecare tip de activitate ca ai o pregatire si in anumite cazuri chiar daca te pricepi la un anumit lucru nu il poti face.
Daca nu aveti salariati nu platiti contributiile pe salarii ceea ce ar putea fi considerat un al patrulea avantaj. Atunci cand esti la inceput de drum de multe ori muncesti o perioada fara sa castigi nici un ban si atunci nu esti interesat sa mai platesti asigurari sociale.

Trebuie insa subliniat ca si PFA-ul mai are si alte avantaje, inafara de acela al costurilor reduse de infiintare, acestea fiind:
– nu esti impozitat de 2 ori asa cum se intampla in cazul SRL-urilor unde platesti impozitul pe profit si apoi din ce ramane impozitul pe dividende;
– nu trebuie sa iti angajezi contabil;
– nu astepti pana la finalul anului financiar pentru a intra in posesia profitului care ti se cuvine;
– in anumite situatii PFA-ul poate fi impozitat in baza Normei de Venit ceea ce poate fi foarte avantajos (se aplica doar pentru anumite obiecte de activitate si numai in cazul in care venitul brut pe anul precedent fiscal a fost de pana la 100000EURO)

Un alt aspect care e bine sa il stiti: SRL-ul functioneaza in baza Legii Nr 31/1990 iar PF-ul, IF-ul si II functioneaza in baza OUG 44/2008

Concluzia este ca fiecare din variante are avantaje si dezavantaje. Stabilirea formei juridice trebuie facută cu maximă seriozitate, tinand cont de tipul de afacere care urmeaza a fi desfasurata, de conjunctura pietei, de pregatirea celui care porneste afacerea si de riscurile posibile.

Succes !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: