Avantajele afacerilor mici

O buna parte dintre cei care au un loc de munca cat si o parte dintre persoanele care si-au pierdut locul de munca viseaza sa isi deschida o mica afacere care sa le permita sa castige macar un salar mediu pe economie si, daca lucrurile merg bine, chiar mai mult decat atat. Marea majoritate a celor care isi doresc sa se lanseze in afaceri se gandesc in special la micile afaceri doarece nu dispun de capital suficient pentru a porni o afaceri de mare anvergura sau in cazul celor care dispun de sume mai mari pentru pornire de teama ca si-ar putea pierde capitalul investit in cazul in care afacerea nu merge bine.
Deci primul avantaj al unei mici afaceri este faptul ca suma care trebuie investita de obicei nu este mare.

Multe dintre micile afaceri pornesc treptat. Nu putine au fost cazurile in care persoane care aveau un servici au pornit o afacere in paralel si au renuntat la locul de munca pe care il aveau doar dupa ce afacerea s-a consolidat. In perioada de tranzitie in care aveau si un loc de munca si aveau si o mica afacere persoanele respectiv au investit regulat mici sume de bani castigate la locul de munca in propria afacere. Concluzia: al doilea avantaj este faptul ca iti ofera sansa de a investi banii treptat, fara a te forta sa te indatorezi.

O problema pentru cei care pornesc in afaceri o reprezinta costurile de infiintare si plata lunara a contabilului, care se face indiferent daca firma are sau nu are activitate. In cazul unei firme mai mari, care are peste 5 angajati si o cifra de afaceri ce depaseste 35000 EURO, cea mai buna solutie este operarea printr-o persoana juridica infiintata in baza Legii 31/1990 (ex: SRL, SNC, etc.) In schimb in cazul unei mici afaceri, care nu are mai mult de 5 angajati, totul se poate derula printr-o „Intreprindere Familiala”, „Intreprindere Individuala” sau „Persoana Fizica Autorizata”. Avantajele in acest caz sunt costurile reduse de inmatriculare si tinerea evidentei contabile in simpla partida. Deci al treilea avantaj il reprezinta forma juridica folosita pentru derularea afacerii.

De multe ori cei care s-au lansat in mici afaceri „au crescut odata cu afacerea”. Cei care nu aveau cunostinte solide de marketing, management, planificare financiara sau legislatie economica au „invatat din mers” aceste lucruri. Deoarece nu erau presati de rambursarea unui credit sau de plata lunara a salariilor pentru cativa zeci de angajati eventualele greseli generate de lipsa de cunostinte si experienta in domeniul afacerii nu au produs efecte care sa conduca la inchiderea afacerii iar intreprinzatorii si-au imbunatatit treptat calitatile manageriale. Se poate spune ca micile afaceri iti ofera sansa de a experimenta si de a invata pe bani putini.

In conditii de criza schimbarile pe piata se produc destul de rapid, iar atunci cand se produc firmele trebuie sa ia rapid masuri. Al cincilea avantaj al micilor afaceri il reprezinta flexibilitatea. O firma cu 2-3 angajati se reorienteaza rapid, in timp ce o firma cu 50 de angajati, in cazul in care trebuie sa isi modifice substantial obiectul de activitate e nevoita fie sa concedieze personalul si sa caute alt personal pregatit pentru noul domeniu de activitate fie sa isi recalifice personalul, dar in oricare din cele 2 variante vor trece cateva luni pana firma se reprofileza, pe cand intr-o firma mica totul se poate schimba in cateva saptamani.

Trebui insa sa mentionam ca micile afaceri au si dezavantaje, dar despre acestea vom vorbi intr-un alt articol.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: