Poate un mic magazin online sa revanda marfa pe care o cumpara de la un alt magazin ?

Afaceri online sfaturiDe cele mai multe ori pornirea unei afaceri online necesită un timp mai indelungat decat in cazul altor afaceri. Dacă nu dispui de sume foarte mari pentru a face niste campanii agresive de promovare folosind google ad words sau campanii de promovare prin banere pe site-uri cu trafic ridicat va trebui să ai rabdare pană cand motoarele de căutare indexează toate paginile magazinului tău online si asta durează cateva luni.
Pentru ca afacerea “să nu moară din fasă” trebuie să ai o gamă destul de largă de produse la vanzare incă de la inceput si asta inseamnă să iti imobilizezi banii in stocuri. E absolut normal si aproape in orice domeniu se lucrează cu stocuri, dar in cazul unei afaceri mici nu prea ai bani ca să pornesti cu stocuri mari. De aceea multi dintre cei care isi deschid un magazin online, pe langă produsele de bază isi mai “completează” oferta cu mărfuri pe care le iau en-detail de la alti comercianti.

Desi multi au procedat asa această practică era interzisă pană in 2012. Potrivit legii nr.12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activităti comerciale ilicite constituie activităti comerciale ilicite si atrag răspunderea contraventională sau penală, după caz, fată de cei care le-au săvarsit „cumpărarea de mărfuri sau produse in scop de revanzare, de la unitatile de desfacere cu amănuntul, de alimentatie publică, cantine, unităti de turism si alte unităti similare”.
In cele din urmă această interdictie a fost ridicată. De data aceasta scăparea a venit din partea Curtii Constitutionale. Prin decizia nr. 498 din data de 10 mai 2012 s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor referitoare la cumpărarea de mărfuri sau produse in scop de revanzare, de la unitatile de desfacere cu amănuntul si alte unităti similare si s-a stabilit că: dispozitiile art.1 lit.g) din Legea nr.12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activităti comerciale ilicite sunt neconstitutionale.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine că textul legal criticat incalcă principiul liberei circulatii a mărfurilor prin aceea că interzice revanzarea mărfurilor cumparate de la unităti de desfacere care vand atat cu amănuntul, cat si cu ridicata, atat pentru uzul personal al consumatorilor, cat si pentru uz general. De asemenea, este incălcat si principiul nediscriminarii prin aceea că se face o discriminare clară intre comerciantii care vand produse in regim cu amanuntul si cu ridicata si cei care vand numai cu amanuntul, prin aceea că legiuitorul, in economia Legii nr.12/1990, ar permite revanzarea doar a produselor achizitionate de la unitati de desfacere cu ridicata. Totodată, este incălcat si principiul libertatii comertului atata vreme cat toate normele de protectie a consumatorului si de sănătate publică sunt respectate si nu se incalcă nicio prevedere legală privind conditiile de comercializare.

Organele de control au dat numeroase amenzi firmelor care au achizitionat marfă in scopul revanzării de la alte magazine specializate in comertul cu amănuntul. Teoretic asa ceva nu ar mai trebui să se intample in ziua de azi, cu atat mai mult cu cat in Monitorul Oficial din 18 februarie 2014, a fost republicată legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite iar legea republlicată nu mai mentionează nimic despre cumpărarea de mărfuri sau produse in scop de revanzare de la unitatile de desfacere cu amănuntul. Totusi pentru a nu avea surprize la un eventual control vă recomandăm să păstrati la indemană o copie a deciziei Curtii Constitutionale nr. 498 din data de 10 mai 2012.

Atentie: ridicarea interdictiilor nu inseamnă că vă este permis să cumpărati de la un alt magazin pe bază de bon fiscal si apoi să revindeti marfa. Veti avea nevoie de toate documentele pe care in mod uzual le primiti cand cumpărati en-gros (factură, aviz, etc).

Asa că, de acum inainte proprietarii magazinelor online au scăpat de o durere de cap !

Lasă un comentariu